niedziela, 30 listopada 2008

jajeczna

Pierwszy raz jadłam tą sałatkę na urodzinach u koleżanki, od tamtego czasu jest stałym elementem w mojej kuchni.

Składniki:

4-5 ziemniaków (większych)

4 jaja

pęczek rzodkiewek

1 cebula lub pęczek szczypiorku

6 łyżek majonezu lub jogurtu

koperek

sól

pieprz

Ziemniaki obrać opłukać i ugotować uważając żeby się nie rozgotowały, i nie były zbyt miękkie.

Jajka ugotować na twardo.

Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Ziemniaki pokorić w grubą kostkę, jajka skroić w

kostkę lub cienkie paski. Majonez popieprzyć i posolić dosypać koperek wymieszać.

Połączyć wszystkie warzywa i wlać majonez wymieszać odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

PYCHOTA

jajeczna

sałatka z buraczkami

Mam wszystko poza ogórkiem konserwowym, ale i bez niego sałatka jest pyszna.

Składniki:

250 g ziemniaków ugotowanych na twardo

1 duże jabłko

150 g. buraczków gotowanych

1 cebula

majonez lub jogurt ok 150 g

2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz

koperek

1 duży ogórek konserwowy

2 jaja

Ziemniaki obrać opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę.

Jabłko obrać pokroić w kostkę, ogórka też pokroić w kostkę.

Buraczki pokroić w paski, ziemniaki w grubą kostkę. Jajka pokroić w kostkę lub cienkie paski.

Wszystkie składniki połączyć, majonez z musztardą doprawić solą i pieprzem polać sałatkę i posypać

koperkiem, wymieszać - odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe.

sałatka z buraczkami

Sładniki:

5-6 buraków

2 litry wody

śmietana 2-3 łyżki

mąka 2 łyżki

sól

pieprz

cukier

ziele angielskie 1-2 ziarnka (opcjonalnie)

Buraczki obrać pokroić w cienkie plastry, wrzucić do wody razem z zielem angielskim gotować na średnim ogniu minimum 1,5 godziny, jeżeli woda się częściowo wygotuje dolać.

Odcedzić wywar dodać przyprawy śmietanę i mąkę (mąkę rozrobić z wodą) i ponownie zagotować (można ponownie dorzucić buraczki do zupy).

Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

PYCHOTA :)

barszcz

10:10, anecik-79 , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 listopada 2008

Składniki:

1 opakowanie mieszanki mrożonych owoców np. truskawek,wiśni,malin...

2 szklanki mleka

4 łyżki słodkiej śmietany

cukier

Owoce (można najpierw zagotować i odsączyć z wywaru uzyskujemy pyszny kompot) wkładamy do miksera następnie dolewamy mleko i śmietanę słodzimy do smaku miksujemy i gotowe. :)

uwielbiam takie koktajle smakują dzieciństwem

koktajl

poniedziałek, 24 listopada 2008

Skład ciasta:
400 g mąki
3 jaja
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1/3 szklanki maku
woda

Mąkę i mak wymieszać dodać sól i jaja, gdy masa jest za sucha dolać troszkę wody ciasto wyrobić do miękkości. Z takiej ilości ciasta powinno wyjść około 25-30 średniej wielkości pierogów.

Farsz:
400 g twarogu
1 żółtko
2 cukry waniliowe
1 opakowanie truskawek mrożonych

Twaróg połączyć z jajkiem i cukrem waniliowym (1,5 opakowania) wymieszać, truskawki (nie rozmrażać całkowicie, żeby nie były takie wodniste) pokroić na mniejsze kawałki i posypać pozostałym cukrem pudrem.

Pierogi faszerować serem a na wierzch położyć owoce zakleić. Gotować w słonej wodzie aż wypłyną potem jeszcze około minuty. 

SMACZNEGO !! :)

 

21:22, anecik-79 , pierogi
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3