przetwory

niedziela, 25 października 2009

Wiele osób chwaliło dżem z dyni wiec skuszona zrobiłam - jest rewelacyjnym dodatek do ciasta lub placków. Przepis z blogu Malty-79 "Strega gotuje"

SKŁADNIKI :

* 150 dag dyni (bez skóry)

* 100 dag jasnego cukru trzcinowego

* sok z 2 cytryn

* 4 pomarańcze

* 1-1,5 łyżeczki imbiru w proszku

* 1,5 szklanki wody


Obraną dynie kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garna zalewamy

wodą (1 szklanka) i zasypujemy cukrem, z którego odmierzamy 4 łyżki do

duszenia skórki pomarańczowej. Dynię gotujemy, co jakiś czas mieszając

aż się będzie rozpadać.

Teraz ścieramy skórkę pomarańczową lub po obraniu pomarańczy odkrawamy

od skórki białą cześć a skórkę drobno kroimy. Tak przygotowana skórkę

wrzucamydo garnka i zalewamy wodą (0,5 szklanki) następnie zasypujemy cukrem,

gotujemy aż skórka będzie miękka.

Pomarańczę oczyszczamy z białych części i kroimy na drobne cząstki następnie

dorzucamy do dyni i dusimy około 20 minut, teraz bierzemy blender i miksujemy

dynie i pomarańcze na dość gładką masę. Dodajemy skórkę ,imbir, sok z cytryny i

mieszamy nadal gotując aż będzie gęste. W przygotowane słoiczki nakładamy dżem

zakręcamy pasteryzujemy i już. :)

 

 

niedziela, 20 września 2009

Po ostatnim pobycie u rodziców wróciliśmy obładowani owocami

z sadu rodziców i brata.

Śliwki zostały przydzielone z góry do octu, jabłka jak na razie

zjadamy ze smakiem same hmmm ....  wiem że były gruszki

ale już ich nie mam chyba mam w domu jakiegoś skrytożerce gruszkowego ;)


Wyjazdy na wieś niestety nie są tak częste jak by się chciało,

co powoduje zawsze zaskoczenie gdy się przejeżdża trasą prowadzącą

do domu rodzinnego. Widać zmiany na podwórkach sąsiadów a grupa dzieciaków

rozpierzchła się po świecie, sady też się z mieniają drzewa dorastają,

starzeją się są zastępowane nowymi.

eh zacierają się ślady wydeptane w dzieciństwie!!



SKŁADNIKI:

* 2 kg śliwek węgierek

* 2 litry wody

* 3,5 szklanki octu 10%

* 8-9 łyżkek cukru

* 10 goździków

Śliwki opłukać w letniej wodzie. Ułożyć w umyte słoiki.

Zagotować wodę z cukrem, octem i goździkami.

Gorącą zalewą napełniać słoiki ze śliwkami.

Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut w garnku,

z gotująca sie wodą, ja dno garnka wykładam ręcznikiem papierowym.