zapiekanki

niedziela, 24 maja 2009

 

SKŁADNIKI:

* 7-8 młodych ziemniaków (wiekszych)

* 0,5 pieczarek

* duża cebula

* 200g boczku wędzonego

* brokuł

* 1-2 łyżki masła

* parmezan (niestety miałam tylko jedni małe opakowanie w domu, ale można

użyc spokojnie 2 opakowań do posypania zapiekanki)

BESZAMEL:

* 200-300 ml mleko 

* łyzka masła

* gałka kuszkatołowa

* 3-4 łyżki mąki 

* 2 listki laurowe

* 3 ziela angielskie

* sól

* pieprz

Ziemniaki (młode) opłukać i ugotować w osolonej wodzie mają być lekko miekkie (nie obierać ze skórki).

Pieczarki pokroić w grubsze plastry, cebule posiekać, na patelni rozpuścić masło

i poddusić pieczarki z cebulą lekko posolić.

Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni bez tluszczu. 

Brukuły  wrzucic do wrzątki i chwilę gotować, żeby lekko zmiękły.

 

Mleko (mąż lubi bardziej płynna konsystencje beszamelu w zapiekance, jak ktos lubi mniej

płynna można dac mniej mleka i mąki) zagotować dodać masło,

ziele angielskie, pieprz, sól, listek laurowy

i startą gałke muszkatołową pogotowac kilka minut dodać mąke rozrobioną z woda,

mieszać do mometu aż lekko zgęstnieje.

 

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwa lub masłem. 

Ziemniaki pokroic w talarki i wyłożyć nimi dno i boki naczynia, na nie wyłożyć

połowę pieczarek, boczku i brokuł. teraz położyć kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe

pieczrki, boczek i brokuły na koniec dobrze ucisnąc.

Teraz wszystko zalać beszamelem i posypać parmezanem.

Piec w 170c/180c przez około 40-45 minut.

Pod koniec można zwiekszyc temperature aby zrumienić wierzch.

 

PYCHOTA :)