ryby

wtorek, 19 stycznia 2010

Dziś więcej zdjęć niż treści :)



 

SKŁADNIKI:

* 2 pstrągi

* 1 wiązka koperku świeżego

* czosnek granulowany

* sól

* pieprz

* odrobinka vegety (opcjonalnie)

* połówka cytryny

* 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

 


Pstrąga patroszymy myjemy pozbawiamy głowy (ja nie skrobię

zwyczajnie nie mam nerwów do tego) wykładamy do naczynia

wyłożonego folią aluminiową.

 


Oprószamy wszystkimi przyprawami po troszku wewnątrz i

z zewnątrz a do środka wkładamy po parę gałązek koperku,

układamy pokrojona w plastry cytrynę i polewamy

oliwą.


 

Teraz zakrywamy dość szczelnie folią i pieczemy

około 35 minut w 170O C.

 

 


20:58, anecik-79 , ryby
Link Komentarze (6) »
sobota, 10 stycznia 2009

Wielki, sumisko złapany na jesieni przez mojego ojca waga dobrze ponad 10 kilo i kupa mięcha :) nam przypadło w spadku kilka wielkich kawałów. Chociaż taka ryba nie wygląda za pięknie i mimo tego, że ojciec jest zapalonym wędkarzem miał opory przed podniesieniem i odczepieniem tak wielkiej ryby, bo nie dość, że oślizła i to do tego połowa ryby to wielgalaśny łeb z sumiastymi wąsami. Tata stwierdził, że już nigdy nie zarybi stawu sumem i wszystkie sumy dostały wyrok, ale nie z powodu wyglądu tylko zbyt dużego apetytu, bo zjadły małe kaczuszki tato ma na stawie budki dla dzikich kaczek zeby mialy gdzie się rozmnażać właśnie te maleństwa w tamtym roku zostały zjedzone przez sumy.

 

Suma posolić jak ktoś lubi posypać przyprawą do ryby i zostawić na 2 godziny mięsa jest sporo wiec musi poleżeć żeby nie było bez smaku.

Następnie panierować w mące i smażyć na oliwie na mocno rozgrzanej patelni, mięsko bardzo delikatne trzeba uważać żeby się nie rozpadało podczas przekręcania, po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Niestety, jeżeli chodzi o ryby to mam w domu wielbiciela ryby smażonej i w galarecie nic innego nie wchodzi w grę :( no chyba zjem sama :(

Jeżeli chodzi o smak wole karpia ale podobno są osoby zajadające się sumem.

 

 

00:34, anecik-79 , ryby
Link Dodaj komentarz »