pieczywo

niedziela, 08 marca 2009

Troszkę zaniedbałam mojego bloga ale jakoś nie mam weny na umieszczanie wpisów

co do dietki sumiennie się stosuje dzięki czemu sporo już za mną :)))

obym wytrwała też okres utrzymywania wagi po schudnięciu :/

Postanowiłam też podszlifowac język wiec zapisałam się na kurs językowy jak

to się mówi trzeba iść za ciosem :))

 

Jakiś czas temu oglądałam program Anny Olson gdzie był prezentowany ten oto

chleb lub inaczej gotowa kanapka ;p 

Postanowiłam go zrobić oczywiście nie dla siebie upitrasiłam go mojemu mężowi

ale pachniało ach pięknie :)

teraz czekam na mojego pracusia z moim dziełem. powiem o smaku jak zje i zda relacje :))

wstawiłam oryginalny przepis a w nawiasach podałam co zmieniłam

Ciasto
2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze lekko powyżej temperatury ciała)
1 łyżka rozpuszczalnych drożdży
1 łyżka miodu albo cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
3-4 szklanki mąki pszennej (JA DAŁAM PO SZKLANCE MAKI KUKURYDZIANEJ, RAZOWEJ I 1 SZKLANKĘ KASZY MANNY)
2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy

Nadzienie
8 plasterków boczku, upieczonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż będą chrupiące (DAŁAM BEKON)
3 szklanki kawałków kurczaka pieczonego w musztardowej glazurze (DAŁAM GOTOWANEGO KURCZAKA I PIECZONĄ KARKÓWKĘ)
2 szklanki tartego cheddara (DAŁAM GOŁDE Z POWODU BRAKU CHEDARA)
1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów bez zalewy (POSYPAŁAM JE SUSZONYMI POMIDORAMI Z CZOSNKIEM KAMISA 2 ŁYŻKI POZATYM DAŁAM PODDUSZONĄ CEBULĘ I NAMOCZYŁAM 3 ŁYŻKI SUSZONEJ PAPRYKI W OLIWIE PO POMIDORACH)


Przygotowanie
Zmieszaj wodę z drożdżami, miodem albo cukrem oraz mąką kukurydzianą i odstaw na 5 minut. Dodaj 3 szklanki mąki, sól oraz oliwę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za rzadkie albo zbyt lepkie, dodaj tyle mąki ile trzeba, przełóż je na blat i zagnieć, aż będzie elastyczne. Włóż ciasto do skropionej oliwą miski i odstaw na godzinę z dala od przeciągów. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość natłuść i wyłóż papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wysokich brzegach o dł. 20 cm (JA UPIEKŁAM W NACZUNIU ŻAROODPORNYM)  i rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie do wymiarów 20cm x 40 cm. Ułóż na cieście plasterki boczku, kawałki kurczaka i suszonych pomidorów, posyp warstwą tartego cheddara i zawiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Włóż ją do przygotowanej foremki i odstaw na 30 minut z dala od przeciągu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz roladę klubową przez 20 ( JA PIEKŁAM 35) minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz jeszcze przez 25(JA PIEKŁAM 30)  min. Odstaw roladę do wystygnięcia. Podawaj roladę pokrojoną w plastry

 

 

 

20:13, anecik-79 , pieczywo
Link Komentarze (5) »
niedziela, 04 stycznia 2009

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej razowej

2 szklanki zwykłej mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka brązowego cukru

0,5 litra maślanki (ja dałam kefir)

garść mąki orkiszowej (opcjonalne)

 

Mąki połączyć z solą, sodą i cukrem następnie dolać maślankę zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo miekkie) gotowe cisto oprószyć mąką orkiszową. Rozgrzać piekarnik do 250`c i wstawić blachę żeby się nagrzała. Wyjąć blachę i włożyć ciasto wstawić do piekarnika piec 10 minut w 250`c następnie zmniejszyć do 200`c i piec 25-30 minut.

Ja upiekłam chlebki w formie z 6 prostokątnymi otworami wyszy śliczne małe chlebki :)