makarony i kluski

piątek, 13 sierpnia 2010

Witam wszystkich po bardzo długiej nie obecności :)


Wracam z pysznym przepisem na krewetki z szafranem

jadłam je w restauracji  "DeLuca" i to danie zawładnęło

moimi kubkami smakowymi.

Postanowiłam zrobić je sama :) i ku mojemu zaskoczeniu smak prawie identyczny.


SKŁADNIKI:


* krewetki 0,5 kg

* makaron 250g

* śmietana około 200 ml. (ja dałam 12% ale wyższe procenty

na pewno podniosą walory smakowe ;))

* mleko 3/4 szklanki

* cebula 1 sztuka

* szafran (miałam 0,25 g i dałam połowę)

* sól, pieprz, cukier

* czosnek 2 ząbki

* masło do podsmażenie

* natka pietruszki wedle uznania


PRZYGOTOWANIE:


Śmietanę zagotować z szafranem, odrobina soli pieprzu i cukru

(dosłownie szczypta soli i pieprzu i cukru).

Jak zacznie wrzeć po troszku dolewać mleko i mieszać gotując

jeszcze jakiś czas, (jeżeli ktoś woli bardziej ciężką wersie

może dać zamiast mleka większą ilość

śmietany ja po prostu starałam się sos odchudzić).

Teraz podsmażyć cebule na łyżce masła i odsączyć, sos przecedzić

przez drobne sitko aby oddzielić szafran.

Dodać do sosu cebule, zmiksować i z powrotem dorzucić szafran

(ja zmiksowałam razem i w ten sposób pozbyłam się pięknych

niteczek szafranu) sos gotowy.

Na rozgrzaną patenie wrzucić masło około jedną łyżkę dodać

grubo pokrojony czosnek i podsmażyć a jak się lekko zrumieni

wyjąc go z patelni, teraz na patelnie wrzucić krewetki i smażyć

około 4  minut  pod koniec lekko posolić.

Wyjąć na sitko i odsączy jeżeli jest widoczny tłuszcz.

Krewetki dorzucić do sosu i podgrzać.

Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,

po odsączeniu wrzucić do garnka w którym się gotował

wylać sos dodać natkę pietruszki zamieszać i ..... gotowe :)


czwartek, 07 maja 2009
Ostatnio dopadła mnie ogromna chęć na zrobienie czegoś na chińską 
nutę ;) i z tych chęci wyszło oto tak piękne i kolorowe danie, 
bardzo pyszne jak twierdzi gorsza połowa  ;) - czyli ostatnimi czasy 
recenzent moich kucharskich wyczynów :) 
 
Składniki:
* 1 opakowanie makaronu gniazd (ja użyłam 4 gniad makaronowych)
* 2 mały lub jeden duży bakłażan
* 1 duża cebula 
* 3 papryki czerwona, zielona, żółtą 
* 1/3  opakowania grzybów mun
* imbir ja dałam 1/2 łyżeczki mielonego
* oliwa
* sos sojowy ciemny
* sos rybny 
* słodko-pikantny sos chili  tao-tao
* słodki sos chili tao-tao 
* sól
 
Warzywa umyć, paprykę pokroić w paski, ¾ cebuli w piórka. 
Bakłażana pokroić w krążki następnie przekroić większe krążki na cztery 
a mniejsze na dwa, posolić i odstawić żeby puścił sok.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie po 10-15 min. odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzać oliwę wsypać imbir chwilkę podsmażyć i dodać cebulę i paprykę. 
Do warzyw dolać 1-2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu rybnego i odrobinę soli 
do smaku, można dolać troszkę wody lub oliwy żeby się lepiej dusiło, dorzucić grzyby.
Warzywa smażyć aż lekko zmiękną ale zachowają jeszcze jędrność.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Wymieszać makaron z uduszonymi warzywami i grzybami. 
 
Bakłażana odcisnąć z wypuszczonego płynu, wrzucić na patelnie posypać 
szczyptą imbiru polać odrobiną sosu sojowego i oliwą, podsmażyć z obu stron,
następnie dolać sos słodki i słodko-pikantny po koło 5-6 łyżek każdego, można 
dodać więcej sosu sojowego i troszkę soli teraz też dorzucamy pozostałą 
cebule pokrojoną piórka. 
Dusić aż bakłażan zmięknie co jakiś czas dolewając wodę żeby sos nie 
wyparował i bakłażan się nie przypalił. 
Duszone bakłażany wyłożyć na wierzch makaronu.
Jeżelik ktoś lubi wiecej sosu można użyć bezpośrednio do potrawy 
jednego z sosów tao-tao.
Smacznego :)
 
środa, 14 stycznia 2009

SKŁADNIKI:

300g - 400g makaronu spagetti

opakowanie szpinaku mrożonego (ja miałam bardzo rozdrobniony ale najlepiej w kawałkach)

2-3 ząbki czosnku

mleko lub smietana około szklanki

1 cebulka

10g. sera żółtego

oliwa

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Szpinak rozrozić dodać

do usmażonej cebuli dodać też przeciśnięty czosnek. Dusimy wszystko

razem przez około 15 minut na wolnym ogniu.

Teraz powinno się wstawić makaron (ja użułam grubszego)

Do szpinaku dodajemy ser, śmietanę oraz przyprawy wszystko

wymieszać i gotować 10 min.

Makaron odcedzić włożyć spowrotem do garnka wyłożyć szpinak i delikatnie

wymieszać (ja podaje szpinak na wierzchu takie ma upodobania

moja lepsza połowa ;-)).

Podawać na gorąco psypane parmezanem.

 

 

piątek, 02 stycznia 2009

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków

250 g. mąki ziemniaczanej

sól

Ziemniaki gotujemy tradycyjnie po ugotowaniu przepuścić przez maszynke lub praskę, połączyć z mąką ziemniaczaną przeważnie jest to ilość 1/4 ilosci ziemniaków, jeżeli masa jest za mało plastyczna dodać mąki po wyrobieniu ciasta formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie. Zagotować wode posolić  wrzucić kluski gdy wypłyną gotowac jeszcze około 3 minut, podawać gorące.

Proste i smaczne :)

sobota, 20 grudnia 2008
Składniki
paczka makaronu lasagne
2  opakowania mrożonego szpinaku w liściach
1kg sera białego (półtłusty)
4 jaja
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
Makaron lasagne ugotować al dente.
Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowaneplastry makaronu
zahartować i poukładać na ściereczkach (nie na papierowych).
Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić odcedzić na sicie.
Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
5 łyżek masła
4 czubate łyżki mąki
1 l mleka
1 liść laurowy
skórka z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
parmezan do posypania  
Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min.
Następnie, mieszając, wlać mleko.Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Żaroodporne naczynie posmarować masłem
(ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia).
Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron.
 Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem.
Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zezłościć.
Wychodzi duża forma co najmniej 8 porcji.
 
1 , 2