pierogi

poniedziałek, 24 listopada 2008

Skład ciasta:
400 g mąki
3 jaja
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1/3 szklanki maku
woda

Mąkę i mak wymieszać dodać sól i jaja, gdy masa jest za sucha dolać troszkę wody ciasto wyrobić do miękkości. Z takiej ilości ciasta powinno wyjść około 25-30 średniej wielkości pierogów.

Farsz:
400 g twarogu
1 żółtko
2 cukry waniliowe
1 opakowanie truskawek mrożonych

Twaróg połączyć z jajkiem i cukrem waniliowym (1,5 opakowania) wymieszać, truskawki (nie rozmrażać całkowicie, żeby nie były takie wodniste) pokroić na mniejsze kawałki i posypać pozostałym cukrem pudrem.

Pierogi faszerować serem a na wierzch położyć owoce zakleić. Gotować w słonej wodzie aż wypłyną potem jeszcze około minuty. 

SMACZNEGO !! :)

 

21:22, anecik-79 , pierogi
Link Komentarze (5) »