zupy

sobota, 19 września 2009

Moja pierwsza zupa z dyni ... i na pewno nie ostatnia ;)

SKŁADNIKI:

* 0,5 kg dyni

* 1,5 szklanki mleka

* 0,5 szkanki wody

* 1 łyżeczka masła

* średnia cebula

* sół i pieprz


Dynie obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek,

kroimy w kostkę. Zalewamy wodą 0,5 szklanki,

dusimy i przecieramy przez sito.

Cebule siekamy bardzo drobniutko lub miksujemy,

wkładamy do garnka o grubym dnie i

podsmażamy na maśle, aż sie zeszkli.

Do cebulki dodajemy przetartą dynie.

Teraz dolewamy mleko, solimy ipieprzymy do smaku następnie zagotowujemy.

SMACZNEGO :)



19:13, anecik-79 , zupy
Link Komentarze (5) »
sobota, 17 stycznia 2009

SKŁADNIKI:

1 szklanka grochu

1 szklanka fasoli

1 marchewka

1 cebula mała

1 pietruszka mała

1 duży ziemniak

1 kostka rosołowa grzybowa

1 kostka rosołowa warzywna

2  łyżki majeranku

2 listki laurowe

2-3 ziarenka ziela angielskiego

1 opakowanie tortilli

 

Groch i fasole namoczyć najlepiej na całą noc (wcześniej płucząc fasole i groch),

następnie gotować minimum godzinę potem dodać warzywa i kostki rosołowe,

i gotować aż do miękkości.

Ja nie dodałam ani soli ani pieprzu jak dla mnie wystarczyły kostki :)

Ugotowaną zupę zmiksować (wcześniej wyjąć ziele angielskie i listki laurowe)

ja przetarłam dodatkowo przez sitko.

Tortille pociąć na drobne paski i ułożyć na gotowych porcjach zupy.

Pyszna sycąca zupka :)

 

Rozbieraliśmy choinkę więc wykorzystałam ozdobne łańcuchy jako dekoracje

przed zapakowaniem ich i schowaniem do następnych świąt :)

 

 

 

                                                     

12:09, anecik-79 , zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 stycznia 2009

SKALADNIKI - na 3-4 osoby:

3-4 ziemniaki

1 duża cebula

Pieczarki około 0,5 kilograma

Jogurt bałkański lub śmietana

Pieprz

Sól

Bulion grzybowy (opcjonalnie)

Masło

Ziemniaki ugotować w bulionie.

Pieczarki udusić z cebula na masle dodac do wywaru i zmiksować doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 łyżki jogurtu i zagotować.

Jak ktoś lubi mieć w zupie jakąś wkladke bo nie lubi samego kremu w sam raz pasuje tu makaron najlepiej małe muszelki.  

Gorącą zupę nałoży na talerzy dodać makaron i ozdobić jogurtem:)

Smacznego:)

                                                    

14:45, anecik-79 , zupy
Link Komentarze (8) »
niedziela, 30 listopada 2008

Sładniki:

5-6 buraków

2 litry wody

śmietana 2-3 łyżki

mąka 2 łyżki

sól

pieprz

cukier

ziele angielskie 1-2 ziarnka (opcjonalnie)

Buraczki obrać pokroić w cienkie plastry, wrzucić do wody razem z zielem angielskim gotować na średnim ogniu minimum 1,5 godziny, jeżeli woda się częściowo wygotuje dolać.

Odcedzić wywar dodać przyprawy śmietanę i mąkę (mąkę rozrobić z wodą) i ponownie zagotować (można ponownie dorzucić buraczki do zupy).

Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

PYCHOTA :)

barszcz

10:10, anecik-79 , zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 listopada 2008
Moja ukochana zupa tylko dla odważnych. :)
ognista1
Składniki
1 kartonik pomidorów najlepiej takich zmiksowanych
1 litr rosołu może być z kostki
puszka kukurydzy
puszka groszku
ser żółty około 40 g.
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
tabasco 2 łyżeczki
chili 1 łyżeczka
mielona papryka ostra 1 łyżeczka
tao tao słodko pikantny sos chili 6 łyżek
tao tao słodki sos chili 6 łyżek
vifon sos chili pikantny 6 łyżek
pieprz
suszone papryczki ostre 1-2 sztuki 

Sposób przygotowania:

Zagotować rosół dodać pomidory z kartonika, następnie cebule pokrojoną w talarki, wycisnąć czosnek. Dodać rozgniecione paprczki najlepiej włożyć do torebi i wałkować wałkiem aż będą taki malutkie kawałeczki, dosypać chili. Dolać tabasco i sosy popieprzyć. Gotować aż zmięknie cebula wtedy dorzucić groszek i kukurydze zagotować. Ser pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce nałożyć zupę, a na wierzch posypać serem jeść gorącą.

Dobrze mieć w zapasie więcej rosołu żeby można było wrazie potrzeby zredukować ostrość.

ognista 3

Polecam wszystkim lubiącym pikantną kuchnię.

23:39, anecik-79 , zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2