potrawy mięsne

piątek, 05 listopada 2010


Pyszny przepis na pierś z kurczaka na szybko i efektownie :)



SKŁADNIKI:

* 1 spora pierś z kurczaka

*  4 łyżki musztardy sarepskiej

*  2-3 łyżki miodu

*  2-3 łyżki musztardy francuskiej

* sól

* pieprz

* oliwa (odrobina do smażenia)




Pierś myjemy i kroimy na niezbyt duże paski solimy, pieprzymy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie podsmażamy pokrojone w

kawałki piersi.

Jak już lekko będą się zarumieniać, zmniejszyć

ogień.

Dodajemy musztardę sarepska, następnie miód i musztardę

francuska dokładnie wymieszać i chwile poddusić.

I już pyszne i bardzo proste, idealnie pasuje do tego mięska ryż

SMACZNEGO …

 

poniedziałek, 11 maja 2009

 

SKŁADNIKI:

* 8 udek pałek

* 3 torebki ryżu

* duża cebula

* oliwa

* malutki koncentrat pomidorowy

* 2 szklani bulionu grzybowego z 2 kostek dla smaku

* 3 listki laurowe

* sól

* pieprz

* czosnek granulowany

 

Mięso umyć następnie oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i podsmażyć na

oliwie z obu stron odłożyć na talerz.

Ryż lekko podgotować w osolonej wodzie  i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Cebule pokroić i podsmażyć na pozostałej po smażeniu udek

oliwie, następnie dołożyć ja do ryżu i wymieszać.

Ryż zalać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem i powkładać do ryżu listki

laurowe na wierzch ułożyć mięso i wstawić do piekarnika wg. przepisu na 30 minut,

ale ja piekłam około 45 minut po około 20 minutach obrócić pałki na drugą stronę

ja dodatkowo jeszcze przemieszałam ryż.

 

 

poniedziałek, 04 maja 2009

Składniki:

0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego

2 łyżeczki oliwy

majeranek

przyprawa do gyrosa

przyprawa kuchni greckiej

vegeta pikantna

sól

pieprz

 

wszystkie składniki wymieszać dokładnie i uformować nie za duże kulki.

Układać na grillu i docisnąć rozpłaszczając piec po kilka minut z obu stron

Smaczne i nie aż tak strasznie kaloryczne:)

 

 

 

 

 

sobota, 02 maja 2009

Mąż tak długo o nich mówił, aż w końcu sie zlitowałam ;) i zrobiłam tą jak on

mówi pyyychote  - ja z racji diety nie jadłam hmm i chyba bez diety też

bym nie ruszyła ale podobno to coś pysznego wierze na słowo ;)

Robiac żoładki posoliłam na początku co sprawiło że są twardsze niż

powinny być normalnie to chyba najprostrzy sposób na żołądki i bardzo smaczny.


SKŁAD:

1 kg żołądków indyczych

1 łyzka masła 

oliwa

sól

 

Żoładki opłukać oczyścić, osuszyć i podsmażyć na maśle i oliwie z obu stron

około 5-6 min. każdą.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać wywarem z patelni można dolać

w razie potrzeby troche oliwy i posilic (DOPIERO TERAZ SOLIMY!!) i zapiekać w

piekarniku około 20-30 minut w 180c

co jakiś czas przekręcajac na 2-gą stronę  (piec aż się lekko zarumienią)

SMACZNEGO :)

 

 

 

 

wtorek, 20 stycznia 2009

SKŁADNIKI:

* 1 duży udziec z indyka bez kości i skóry

* sól

* oliwa

* ocet winny

* zioła do sałatek

* zioła do drobiu

* zioła prowansalskie

* tymianek

* oregano

* 2-3 ząbki czosnku

* 1 torebka strunowa (lub inna)

Zioła wsypać do kubka po około 2 łyżeczki, zalać oliwą 4-5 łyżek(powstanie taka

papka nie za gęsta), wycisnąć czosnek i dolać ocet winny. Wszystko wymieszać i najpierw

posolić udziec a następnie posmarować z jednej strony zawinąć marynatą do

wewnątrz i włożyć do torebki zalać pozostałą marynatą i zamknąć torebkę,

dokładnie rozmasować marynatę po mięsku i odłożyć do lodówki na kilka godzin

najlepiej na noc.

Piekarnik rozgrzać do 180c mięso wyjąć z torebki i ułożyc na ruszcie (foto niżej) 

 

 

i piec około 30-40 minut następnie podwyższyć temperaturę do 230 i piec 5-7minut

dla uzyskania lekko chrupkiego mięska z wierzchu.

Mięso jest miękkie wewnątrz i ma smak karkówki z grilla.

Ledwo udało mi się ocalić 2 kawałki do zdjęć.

Bardzo polecam :)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4