potrawy mięsne
piątek, 05 listopada 2010
Pyszny przepis na pierś z kurczaka na szybko i efektownie :) SKŁADNIKI: * 1 spora pierś z kurczaka * 4 łyżki musztardy sarepskiej * 2-3 łyżki miodu * 2-3 łyżki musztardy francuskiej * sól * pieprz * oliwa (odrobina do smażenia) Pierś myjemy i kroimy na niezbyt duże paski solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie podsmażamy pokrojone w kawałki piersi. Jak już lekko będą się zarumieniać, zmniejszyć ogień. Dodajemy musztardę sarepska, następnie miód i musztardę francuska dokładnie wymieszać i chwile poddusić. I już pyszne i bardzo proste, idealnie pasuje do tego mięska ryż SMACZNEGO …
poniedziałek, 11 maja 2009
SKŁADNIKI: * 8 udek pałek * 3 torebki ryżu * duża cebula * oliwa * malutki koncentrat pomidorowy * 2 szklani bulionu grzybowego z 2 kostek dla smaku * 3 listki laurowe * sól * pieprz * czosnek granulowany
Mięso umyć następnie oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i podsmażyć na oliwie z obu stron odłożyć na talerz. Ryż lekko podgotować w osolonej wodzie i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Cebule pokroić i podsmażyć na pozostałej po smażeniu udek oliwie, następnie dołożyć ja do ryżu i wymieszać. Ryż zalać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem i powkładać do ryżu listki laurowe na wierzch ułożyć mięso i wstawić do piekarnika wg. przepisu na 30 minut, ale ja piekłam około 45 minut po około 20 minutach obrócić pałki na drugą stronę ja dodatkowo jeszcze przemieszałam ryż.
poniedziałek, 04 maja 2009
Składniki:0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego2 łyżeczki oliwymajeranekprzyprawa do gyrosaprzyprawa kuchni greckiejvegeta pikantnasólpieprzwszystkie składniki wymieszać dokładnie i uformować nie za duże kulki.Układać na grillu i docisnąć rozpłaszczając piec po kilka minut z obu stronSmaczne i nie aż tak strasznie kaloryczne:)
![]()
![]()
sobota, 02 maja 2009
Mąż tak długo o nich mówił, aż w końcu sie zlitowałam ;) i zrobiłam tą jak on mówi pyyychote - ja z racji diety nie jadłam hmm i chyba bez diety też bym nie ruszyła ale podobno to coś pysznego wierze na słowo ;) Robiac żoładki posoliłam na początku co sprawiło że są twardsze niż powinny być normalnie to chyba najprostrzy sposób na żołądki i bardzo smaczny.
SKŁAD: 1 kg żołądków indyczych 1 łyzka masła oliwa sól
Żoładki opłukać oczyścić, osuszyć i podsmażyć na maśle i oliwie z obu stron około 5-6 min. każdą. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać wywarem z patelni można dolać w razie potrzeby troche oliwy i posilic (DOPIERO TERAZ SOLIMY!!) i zapiekać w piekarniku około 20-30 minut w 180c co jakiś czas przekręcajac na 2-gą stronę (piec aż się lekko zarumienią) SMACZNEGO :)
wtorek, 20 stycznia 2009
SKŁADNIKI: * 1 duży udziec z indyka bez kości i skóry * sól * oliwa * ocet winny * zioła do sałatek * zioła do drobiu * zioła prowansalskie * tymianek * oregano * 2-3 ząbki czosnku * 1 torebka strunowa (lub inna) Zioła wsypać do kubka po około 2 łyżeczki, zalać oliwą 4-5 łyżek(powstanie taka papka nie za gęsta), wycisnąć czosnek i dolać ocet winny. Wszystko wymieszać i najpierw posolić udziec a następnie posmarować z jednej strony zawinąć marynatą do wewnątrz i włożyć do torebki zalać pozostałą marynatą i zamknąć torebkę, dokładnie rozmasować marynatę po mięsku i odłożyć do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. Piekarnik rozgrzać do 180c mięso wyjąć z torebki i ułożyc na ruszcie (foto niżej)
i piec około 30-40 minut następnie podwyższyć temperaturę do 230 i piec 5-7minut dla uzyskania lekko chrupkiego mięska z wierzchu. Mięso jest miękkie wewnątrz i ma smak karkówki z grilla. Ledwo udało mi się ocalić 2 kawałki do zdjęć. Bardzo polecam :)
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
....
Uwaga !!
Korzystam z szablonu
![]() |