słodkości

wtorek, 31 sierpnia 2010



SKŁADNIKI:


* 20 dag. mąki

* 1 szklanka mleka

* niepełna szklanka wody gazowanej

* 3 jajka

* sól

* 2 łyżki oliwy

* dowolny biały serek (ja użyłam "Bielucha")

* owocki ( np. maliny, borówki)


PRZYGOTOWANIE:


Mleko połączyć z jajami i oliwą, powoli dodawać przesianą mąkę

do której dodajemy szczyptę soli.

Masa nie powinna byc zbyt rzadka, bo należy dodać

jeszcze wode gazowana.

Teraz wszystko wymieszać i smażyć bez dodatku tłuszczu,

gdyż został on juz dodany do masy nalesnikowej.

Tym sposobem możemy ograniczyć zbedną ilośc kalorii :)



Po usmażeniu podajemy z umytymi owocami,

białym serkiemi i kubkiem ciepłego kakao.

Przepyszne  na leniwe sobotnie śniadanko.


 

 

czwartek, 07 stycznia 2010

 

Przepis pochodzi z blogu Kawusi35 i jest baaardzo smaczny :)

 


 

SKŁADNIKI:

* szklanka mąki

* szklanka cukru

* szklanka maku suchego

* szklanka białek

* ½ szklanki zimnego stopionego masła

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* bakalie

* aromat do ciast 4-5 kropel wystarczy

(u kawusi śmietankowy i u mnie też )

 



Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier i przez

dłuższą chwile ciągle ubijać .

Teraz do białek dodajemy mąkę, mak i proszek

do pieczenia delikatnie przemieszać dodać bakalie,

masło i postarać się szybko wymieszać żeby

nie zniszczyć piany. Wylać do przygotowanej

formy najlepiej keksówki.

Pieczemy około 50 minut, w temperaturze około 220 0C.



wtorek, 05 stycznia 2010

 

SKŁADNIKI CIASTA:

* jedno masło roślinne

* ½ szklanki cukru

* 3 szklanki mąki

* 4 żółtka

* aromat do ciasta (ja dałam śmietankowy)

* szczypta soli

* 1-1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Wsypujemy do miski wszystkie sypkie składniki teraz siekamy

masło i dostajemy do wymieszanych składników mieszamy i dodajemy

żółtka i aromat wyrabiamy ciasto. Teraz dzielimy je na 2 części

(większą na spód i boki  a mniejsza na górę) następnie odkładamy do

lodówki na około godzinę

 


SKŁADNIKI MASY:

* 1 puszka gotowej masy makowej 900 g.

* opcjonalnie można dodać więcej bakalii do masy

(ok. ½ szklanki trzeba je wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić

na około godzinę potem odcedzić i dodać)


Masę makowa wyjmujemy z puszki i mieszamy z bakaliami.

 


DODATKOWO:

* 4 białka (trzeba ubić z nich sztywną pianę ja dałam około

3-4 łyżek cukru )

* brzoskwinie z puszki (ja wykorzystałam 6 sztuk każda

przecięłam na 3 kawałeczki)

 


Po wystudzeniu wykładamy ciastem przygotowaną blachę

( ja użyłam dużej prostokątnej) na tak przygotowany spód i boki

wykładamy masę makową na nią pokrojone na mniejsze kawałki

brzoskwinie (brzoskwinie układamy obok siebie ale nie zbyt

ścisło musza być miedzy nimi przerwy), następnie pianę z białek

a na sam wierzch trzemy pozostałe ciasto.

Pieczemy około 50 minut w 180 0C.

niedziela, 03 stycznia 2010

Przepis mam od koleżanki z pracy (dzięks Ewcia ;))

i mogę go z czystym sumieniem polecić.

Murzynek jest przepyszny bardzo czekoladowy w smaku a

my świetowowaliśmy miedzy innymi przy nim nowy rok :)


Aranżacia i zdjecia "nomosdag" ;* piekłam sama ;P

 

SKŁADNIKI :

* masło roślinne 250 g.

* ½ szklanki wody

* 2 szklanki cukru

* 4-6 łyżek kakao

* 2 szklanki mąki

* 4 jaja

* 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 kieliszek wódki

* ½ do 1 szklanki bakalii (różnych orzechów, śliwki,

morele, rodzynki, suszone, jabłka itp..)


 

Masło rozpuścić i dodać do niego ½ szklanki wody, szklankę cukru,

oraz kakao i zagotować czesto mieszając. Z powstałej masy odlać pół

szklanki i zostawić do polania ciasta po upieczeniu.

Bakalie namoczyć w gorącej wodzie po minimum godzinie odcedzić i

większe kawałki pokroić na pół.

Jak masa ostygnie dodać do niej mąkę, proszek do pieczenia i żółtka

dokładnie wymieszać a z pozostałych białek ubijamy pianę i dodajemy

do masy teraz delikatnie mieszamy.


 

Następnie dodajemy kieliszek wódki i bakalie szybko wymieszać,

wylać do blaszki z kominkiem i piec około 50 minut w 180 O C.

Po upieczeniu oblać ciasto pozostawiona masą.

Pyszota :)

niedziela, 08 listopada 2009

W sobotę wybrałam się na wyjazdowe pieczenie pierników

do mojej serdecznej przyjaciółki w prawdzie miałyśmy piec z

jej starsza córka, ale lale i misie były ciekawsze,

ale za to my miałyśmy frajde.

Mała co jakiś czas wpadała do kuchni z okrzykiem

DAĆ, CHCEM lub po prostu chciała zobaczyć

co te baby tam robią.

 

 

Przepis pochodzi z blogu Dorotus79 „Moje wypieki”

pierniczki (przepis II).

Dorotka pisała że wychodzi około 100 sztuk nam wyszło

około 80 ale podejrzewam ze kilka zniknęło cichcem.


SKŁADNIKI:

* 55 dag mąki pszennej

* 30 dag miodu

* 10 dag cukru pudru

* 12 dag masła

* 1 jajo

* 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie miałyśmy dałyśmy

proszek 2,5 łyżeczki)

* przyprawa do piernika całe opakowanie (tj ok. 40 g. do tego

jeszcze pół łyżeczki imbiru i ok. pół łyżeczki startej gałki)

* kakao (Dorotka pisała opcjonalnie my dałyśmy 4 a może

nawet i 5 łyżeczek w każdym razie sporo :) )




Połączy razem sypie składniki, jeżeli miód jest gesty trzeba

go podgrzać. Masło też lepiej żeby było lekko płynne.

Teraz do sypkich składników wbijamy jajo dostajemy masło i

miodu (nie mogą być gorące) wszystko razem łaczymy.

Wyrabjamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodziło od

miski a w przekroju będzie widać że jest jednolite.

Teraz wałkujemy ciasto a żeby nie przywierało trzeba je

podsypywać mąka.



 

Wzory wykrawać wybranym kształem foremkami i układać na

blachę wyłożoną folia aluminiowa lub papierem do pieczenia i

piec około 8 minut w 180 C.

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5