poniedziałek, 26 października 2009
Babka wypatrzona na blogu "Kwestia smaku". 
Bardzo smaczna delikatna mimo, że lekko mi się przypaliła
znikneła bardzo szybko.
SKŁADNIKI:
* 2,5 szklanki mąki
* 0/5 szklanki cukru
* 4 kopiaste łyżki gęstego puree z dyni
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 90 ml. oliwy z oliwek
* 1/4 szklanki wyłuskanych pestek dyni 
(ja dałam słonecznikowe z braku dyni)
* 25 g. świeżych drożdży 
(ja dałam suche 1 opakowanie)
* szczypta soli
Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru zalać 2 łyżkami 
ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski i dodać
rozczyn drożdży, cukier, sól, ciepłe mlekoi puree z dyni.
Teraz wyrobić ciasto, gdy pojawia się pęcherzyki
dodać ciepłą oliwę i pestki dyni (ja dałam słonecznikowe)
Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki.
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie podsypać troszke mąką i
wyrabiać do momętu aż uzyska odpowiednią konsystęcie.
Tak przygotowane ciasto ja włożyłam do średniej formy z
kominem iodstawiłam na 2 godziny. Piec około 60 minut w 175 C.
ciasto wyjmujemy z piekarnika po jego ostygnięciu.
Wersja ze słonecznikiem bardzo nam smakuje a
szczególnie posmarowane dżemem dyniowo pomarańczowym
po prostu niebo w gębie :)
Puree z dyni – dynie pokroić na większe kawałki nie obierać 
ze skóry i wstawić do piekarnika na 20-25 minut piec w 200 C po
upieczeniu oddzielić miąższ od skórki, miąższ rozgnieść. :)
niedziela, 25 października 2009

Wiele osób chwaliło dżem z dyni wiec skuszona zrobiłam - jest rewelacyjnym dodatek do ciasta lub placków. Przepis z blogu Malty-79 "Strega gotuje"

SKŁADNIKI :

* 150 dag dyni (bez skóry)

* 100 dag jasnego cukru trzcinowego

* sok z 2 cytryn

* 4 pomarańcze

* 1-1,5 łyżeczki imbiru w proszku

* 1,5 szklanki wody


Obraną dynie kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garna zalewamy

wodą (1 szklanka) i zasypujemy cukrem, z którego odmierzamy 4 łyżki do

duszenia skórki pomarańczowej. Dynię gotujemy, co jakiś czas mieszając

aż się będzie rozpadać.

Teraz ścieramy skórkę pomarańczową lub po obraniu pomarańczy odkrawamy

od skórki białą cześć a skórkę drobno kroimy. Tak przygotowana skórkę

wrzucamydo garnka i zalewamy wodą (0,5 szklanki) następnie zasypujemy cukrem,

gotujemy aż skórka będzie miękka.

Pomarańczę oczyszczamy z białych części i kroimy na drobne cząstki następnie

dorzucamy do dyni i dusimy około 20 minut, teraz bierzemy blender i miksujemy

dynie i pomarańcze na dość gładką masę. Dodajemy skórkę ,imbir, sok z cytryny i

mieszamy nadal gotując aż będzie gęste. W przygotowane słoiczki nakładamy dżem

zakręcamy pasteryzujemy i już. :)

 

 

poniedziałek, 05 października 2009

SKŁADNIKI SAŁATKI:

* mała pekinka

* opakowanie rucoli

* 1 duża papryka

* pęczek szczypiorku

* pęczek koperku

* czerwona cebula (opcjonalnie)

* 12 plasterków chudego boczku

Pekinkę myjemy i pozbywamy się twardych części następnie

dość drobnokroimy, płuczemy rucole i dorzucamy do pekinki.

Paprykę kroimy w cieniutkie plasterki, koperek i pietruszkę

siekamy drobniutko, wszystko mieszamy z pekinka i rucola

możemy opcjonalnie dodać cieniutkie krążki cebuli (ja nie dodałam).

Boczek układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w

piekarniku aż będzie chrupki uważając aby go nie spalić.

SOS CZOSNKOWY:

* jeden jogurt naturalny

* 3 łyżki majonezu

* 3 ząbki czosnku

Jogurt łączymy z majonezem teraz wciskamy czosnek

dokładnie wymieszać i gotowe :)

ARANŻACJA :)

* 6 dużych placków tortilla

* sałatka

* boczek

* sos czosnkowy

* pęczek długiego szczypioru

* pomidor


Placki smarujemy sporą łyżką sosu następnie układamy

po 2 kawałki boczku i 2-3 cieniutkie pasterki pomidora

na to kładziemy spora garść sałatki i polewamy sosem w

ilości wedle uznani. Teraz zwijajmy tortille i zawiązujemy

szczypiorem tak aby można było przekroić placek i powstały z

niego 2 równe kawałki każdy związany szczypiorem.

Gotowe pyszne i bardzo strojne danko :)


niedziela, 20 września 2009

Po ostatnim pobycie u rodziców wróciliśmy obładowani owocami

z sadu rodziców i brata.

Śliwki zostały przydzielone z góry do octu, jabłka jak na razie

zjadamy ze smakiem same hmmm ....  wiem że były gruszki

ale już ich nie mam chyba mam w domu jakiegoś skrytożerce gruszkowego ;)


Wyjazdy na wieś niestety nie są tak częste jak by się chciało,

co powoduje zawsze zaskoczenie gdy się przejeżdża trasą prowadzącą

do domu rodzinnego. Widać zmiany na podwórkach sąsiadów a grupa dzieciaków

rozpierzchła się po świecie, sady też się z mieniają drzewa dorastają,

starzeją się są zastępowane nowymi.

eh zacierają się ślady wydeptane w dzieciństwie!!



SKŁADNIKI:

* 2 kg śliwek węgierek

* 2 litry wody

* 3,5 szklanki octu 10%

* 8-9 łyżkek cukru

* 10 goździków

Śliwki opłukać w letniej wodzie. Ułożyć w umyte słoiki.

Zagotować wodę z cukrem, octem i goździkami.

Gorącą zalewą napełniać słoiki ze śliwkami.

Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut w garnku,

z gotująca sie wodą, ja dno garnka wykładam ręcznikiem papierowym.


sobota, 19 września 2009

Moja pierwsza zupa z dyni ... i na pewno nie ostatnia ;)

SKŁADNIKI:

* 0,5 kg dyni

* 1,5 szklanki mleka

* 0,5 szkanki wody

* 1 łyżeczka masła

* średnia cebula

* sół i pieprz


Dynie obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek,

kroimy w kostkę. Zalewamy wodą 0,5 szklanki,

dusimy i przecieramy przez sito.

Cebule siekamy bardzo drobniutko lub miksujemy,

wkładamy do garnka o grubym dnie i

podsmażamy na maśle, aż sie zeszkli.

Do cebulki dodajemy przetartą dynie.

Teraz dolewamy mleko, solimy ipieprzymy do smaku następnie zagotowujemy.

SMACZNEGO :)



19:13, anecik-79 , zupy
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19