środa, 19 listopada 2008
  Składniki:
1 kostka rosołowa warzywna
2 pomidory
1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
pół szklanki mleka
sól
1,5 litra wody
  

Sposób przygotowania:

 

Do wody wrzucić kostkę rosołową zagotować dodać pokrojone w kostkę pomidory gotować 10 minut, następnie zmiksować dodać pomidory ze słoiczka i dolać mleko zagotować, posolić do smaku.

 

Taka zupka na szybko, gdy nie ma się pomysłu a rodzina wyje z głodu do tego oczywiście ryż lub makaron wedle uznania.  

10:41, anecik-79 , zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 listopada 2008

Przepis ten podpatrzyłam u mojej mamy a ona u swojej siostry. Naprawdę efektowne i smaczne danko, a co najważniejsze nie wymaga dużo pracy.

Przy najbliższej okazji zamieszczę zdjęcie

 
Składniki:
Schab 8 kotletów
0,5 kg pieczarek
2 pory (lub jeden duży)
50 dkg sera żółtego dowolnego
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
5 łyżki jogurt bałkański
masło
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

 

Schab rozbić następnie posolić popieprzyć. Pieczarki pokroić na cztery cebule pokroić w kostkę następnie podsmażyć cebulkę i pieczarki na maśle (lub oliwie).

 

Pora pokroić w krążki ser zetrzeć na tarce o grubych oczach. Majonez połączyć z jogurtem dodać szczyptę pieprzu wymieszać.(Oczywiście może być sam majonez bez jogurtu)

 

A teraz najlepsze, schabik położyć na blaszce do pieczenia na nim po łyżeczce wymieszanego majonezu z jogurtem na to pieczarki por i znów majonez z jogurtem a sam wierzch wieńczy seeeeeer teraz tylko wstawić do piekarnika na 20 -30 minuty na 180 C.

 
Pyszne na ciepło i zimno.
niedziela, 16 listopada 2008
Przepis ten podpatrzyłam w jednym z pism kucharskich.

Składniki:
1 kg kapusty
3 woreczki ryżu
4 cebule
2 szklanki kaszy manny
4-5 jajek
1 kg mięsa mielonego
oliwa
bułka tarta
sól
majeranek
pieprz
kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno kroimy wkładamy do miski solimy i odstawiamy żeby puściła sok (na około 10-15 minut) następnie ja odsączamy. Ryż ugorować przestudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie.

Mięso doprawić majerankiem solą i pieprzem (jak na mielone) dodać do niego cebulkę, kapustę, ryż, jajka wymieszać, następnie dosypać kaszę mannę i ponownie wymieszać sprawdzić smak ewentualnie doprawić.

Z powstałej masy formować gołąbki i obtaczać w mieszance bułki tartej i kaszy manny smażyć na oliwie na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia, przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego. Zalać rozpuszczonym bulionem w 1 litrze wody, wstawić do piekarnika piec 50 minut w 180C.

SOS POMIDOROWY

Składniki:
1 słoiczek pomidorów
śmietana lub mleko
woda
mąka
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Z gołąbków odlewamy bulion, w którym się piekły przelewamy go do garnka, dodajemy do niego pomidory dolewamy około 1,5 litra wody. Dolać rozrobioną z wodą mąkę mieszając zagotować sos powinien lekko zgęstnieć. (można też zagęścić dodając jakiś gotowy sos pomidorowy z torebki)

Dodać mleko (około 3/4 szklanki) lub śmietanę (kubeczek 9%) Przyprawić pieprzem i solą dosypać posiekaną pietruszkę wymieszać zalać gołąbki.

pychotaa :)

 

sobota, 15 listopada 2008

MOJE PIERWSZE BLOGOWE DZIEŁO UKOŃCZONE :)

zrazy zrobione z szynki, bo akurat takie mięsko było na stanie :)

 sobotni obiadek

 

Składniki :
szynka ok 1 kg.
boczek 2\3 plastry mniej więcej szerokości 1 cm.
ser żółty 50 dgk
ogórek kiszony 4 średnie sztuki
pieczarki 0.5 kg
cebula 2 średnie
oliwa do smażenia
sól
pieprz
KAMIS przyprawa do mięsa duszonego
zioła prowansalskie
kostka rosołowa pieczeniowa
ziele angielskie 3 ziarnka
listek laurowy 2 szt.
mąka
śmietana 12% pół kubka
wykałaczki

Sposób przygotowania :

Szynkę umyć podzielić na równe plastry (u mnie wyszło 8) rozbić tłuczkiem, następnie posypać przyprawami (ja łaczę wszystkie przyprawy w jednym pojemniku poza solą wiec najpierw solę a potem obsypuję mieszanką przypraw) odstawić na ok 1 godzinę.

W tym czasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę i dosypać do niej pieczarki pokrojone w talarki posolić i smażyć na wolnym ogniu.

Boczek pokroić w paski to samo z serem i ogórkami.

W garnku zagrzać okolo 2 litrów wody wrzucić kostkę rosołową, zielę angielskie z liściem laurowym, doprowadzić do wrzenia i dołożyć 3\4 pieczarek z cebulką, całość zagotować, można dodać jakiś gotowy sos pieczarkowy wedle uznania lub zagęścić maką dodać śmietanę zagotować odstawić.

Mięso wyjąć poukładać na nim po jednym kawałku sera ogórka, pasek boczku i łyżeczkę pieczarek zawinąć zapiać wykałaczkami oprószyć mąką i smażyć na oliwie aż się zrumienią przelożyć do żaroodpornego naczynia zalać sosem posypać pozostałym serem wstawić do piekarnika na 200 c i piec około 20 minut.

smacznego:))

czwartek, 13 listopada 2008

Dziś założyłam własny blog od jakiegoś czasu podczytywałam wasze, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

21:19, anecik-79
Link Komentarze (4) »
1 ... 16 , 17 , 18 , 19