środa, 19 listopada 2008
Składniki:1 kostka rosołowa warzywna 2 pomidory1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki mleka sól1,5 litra wody Sposób przygotowania: Do wody wrzucić kostkę rosołową zagotować dodać pokrojone w kostkę pomidory gotować 10 minut, następnie zmiksować dodać pomidory ze słoiczka i dolać mleko zagotować, posolić do smaku. Taka zupka na szybko, gdy nie ma się pomysłu a rodzina wyje z głodu do tego oczywiście ryż lub makaron wedle uznania.
poniedziałek, 17 listopada 2008
Przepis ten podpatrzyłam u mojej mamy a ona u swojej siostry. Naprawdę efektowne i smaczne danko, a co najważniejsze nie wymaga dużo pracy.Przy najbliższej okazji zamieszczę zdjęcieSkładniki:Schab 8 kotletów0,5 kg pieczarek 2 pory (lub jeden duży)50 dkg sera żółtego dowolnego1 duża cebula3 łyżki majonezu5 łyżki jogurt bałkańskimasłosól pieprzSposób przygotowania: Schab rozbić następnie posolić popieprzyć. Pieczarki pokroić na cztery cebule pokroić w kostkę następnie podsmażyć cebulkę i pieczarki na maśle (lub oliwie). Pora pokroić w krążki ser zetrzeć na tarce o grubych oczach. Majonez połączyć z jogurtem dodać szczyptę pieprzu wymieszać.(Oczywiście może być sam majonez bez jogurtu) A teraz najlepsze, schabik położyć na blaszce do pieczenia na nim po łyżeczce wymieszanego majonezu z jogurtem na to pieczarki por i znów majonez z jogurtem a sam wierzch wieńczy seeeeeer teraz tylko wstawić do piekarnika na 20 -30 minuty na 180 C. Pyszne na ciepło i zimno.
niedziela, 16 listopada 2008
Przepis ten podpatrzyłam w jednym z pism kucharskich. Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy wkładamy do miski solimy i odstawiamy żeby puściła sok (na około 10-15 minut) następnie ja odsączamy. Ryż ugorować przestudzić. Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Mięso doprawić majerankiem solą i pieprzem (jak na mielone) dodać do niego cebulkę, kapustę, ryż, jajka wymieszać, następnie dosypać kaszę mannę i ponownie wymieszać sprawdzić smak ewentualnie doprawić. Z powstałej masy formować gołąbki i obtaczać w mieszance bułki tartej i kaszy manny smażyć na oliwie na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia, przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego. Zalać rozpuszczonym bulionem w 1 litrze wody, wstawić do piekarnika piec 50 minut w 180C. SOS POMIDOROWY Składniki:1 słoiczek pomidorów śmietana lub mlekowoda mąkasól pieprzpęczek natki pietruszkiSposób przygotowania: Z gołąbków odlewamy bulion, w którym się piekły przelewamy go do garnka, dodajemy do niego pomidory dolewamy około 1,5 litra wody. Dolać rozrobioną z wodą mąkę mieszając zagotować sos powinien lekko zgęstnieć. (można też zagęścić dodając jakiś gotowy sos pomidorowy z torebki) Dodać mleko (około 3/4 szklanki) lub śmietanę (kubeczek 9%) Przyprawić pieprzem i solą dosypać posiekaną pietruszkę wymieszać zalać gołąbki. pychotaa :)
sobota, 15 listopada 2008
MOJE PIERWSZE BLOGOWE DZIEŁO UKOŃCZONE :) zrazy zrobione z szynki, bo akurat takie mięsko było na stanie :) Składniki :szynka ok 1 kg.boczek 2\3 plastry mniej więcej szerokości 1 cm.ser żółty 50 dgkogórek kiszony 4 średnie sztukipieczarki 0.5 kgcebula 2 średnieoliwa do smażenia sólpieprzKAMIS przyprawa do mięsa duszonegozioła prowansalskiekostka rosołowa pieczeniowa ziele angielskie 3 ziarnkalistek laurowy 2 szt.mąka śmietana 12% pół kubka wykałaczki Sposób przygotowania : Szynkę umyć podzielić na równe plastry (u mnie wyszło 8) rozbić tłuczkiem, następnie posypać przyprawami (ja łaczę wszystkie przyprawy w jednym pojemniku poza solą wiec najpierw solę a potem obsypuję mieszanką przypraw) odstawić na ok 1 godzinę. W tym czasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę i dosypać do niej pieczarki pokrojone w talarki posolić i smażyć na wolnym ogniu. Boczek pokroić w paski to samo z serem i ogórkami. W garnku zagrzać okolo 2 litrów wody wrzucić kostkę rosołową, zielę angielskie z liściem laurowym, doprowadzić do wrzenia i dołożyć 3\4 pieczarek z cebulką, całość zagotować, można dodać jakiś gotowy sos pieczarkowy wedle uznania lub zagęścić maką dodać śmietanę zagotować odstawić. Mięso wyjąć poukładać na nim po jednym kawałku sera ogórka, pasek boczku i łyżeczkę pieczarek zawinąć zapiać wykałaczkami oprószyć mąką i smażyć na oliwie aż się zrumienią przelożyć do żaroodpornego naczynia zalać sosem posypać pozostałym serem wstawić do piekarnika na 200 c i piec około 20 minut. smacznego:))
czwartek, 13 listopada 2008
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
....
Uwaga !!
Korzystam z szablonu
![]() |