sobota, 13 grudnia 2008

                                                               

Znalecione na cincin :)

SKŁADNIKI:

1/2 kostki masla (ja dałam 150g)

1 i 1/2 szkl cukru brazowego

3 wielkie/ 4 male banany

2 jajka

3 szkl maki

3 lyzeczki proszku do pieczenia

1/4 szkanki mleki

Cukier utrzec z maslem następnie dodac banany i zmiksowac na gladka mase.

Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać po trochu do masy wymieszać i dodać 2 jaja.

Na koniec dodać mleko i wymieszać.

Klasc łyzka na sucha blache.

Piekrnik rozgrzac do 180 C i piec ok. 15 min.

poniedziałek, 08 grudnia 2008

                                                        

Ciasto znalezione na stronach cin cin a dokładniej tu:

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10816&pid=231141&mode=threaded&show=&st=0

Skład spodu:

1/2 szklanki mąki razowej

1 szklanka pestek słonecznika

1 szklanka otrębów owsianych lub pszennych

2 łyżki miodu

1/4 szklanki oliwy z oliwek

woda


Sładniki wymieszać dodając tyle wody, by ulepiła się kula.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190C.
Formę o średnicy 18 cm (ja miałam 24) wysmarować masłem i boki oraz spód wyłożyć ciastem.(ja wyłożyłam papierem) 
(Będzie bardzo gęste, należy ręką lub łyżką wygładzić jego powierzchnię).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 - ciasto ma się zrumienić i być
chrupiące.

 


Skład nadzienia:

1 duży banan lub 2 małe

kilka łyżek soku z cytryny

150 g daktyli wypestkowanych (lub pulpy daktylowej)

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka skórki pomarańczowej

1 łyżeczka wanilii

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)

szczypta kardamonu (opcjonalnie)

1 szklanka orzechów (dowolnych, zmiksowanych lub posiekanych bardzo drobno)

Wszystkie składniki oprócz bananów i połowy orzechów wymieszać w garnuszku, zmiksować i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut - masa musi zgęstnieć.
Ostudzić.

 

 



Wyjąć podpieczony spód. Wystudzić.
Banany pokroić w cieniutkie plasterki, zalać sokiem cytrynowym, by nie
ciemniały.
Na ostudzony spód ułożyć plasterki bananów, zostawiając trochę do dekoracji.
Na to wyłożyć masę daktylowo-orzechową.
Wierzch udekorować pozostałymi bananami, posypać mielonymi orzechami.
Wstawić do lodówki i schłodzić przed podaniem minimum godzinę.

Ciasto specyficzne nie dla każdego (mi smakowało a mojej połowicy nie) coś w stylu ciast z resteuracji green way

 

                                                       

Składniki:

2 banany

0,5 szkalnki mąki

łyżka cynamonu

1/3 szkalnki słonecznika

woda

cukier brązowy

masło

Banany pokroić w grube talarki mąkę cynamon i słonecznik połączyć razem dolać wody tak, aby uzyskać konsystencje ciasta na naleśniki (ale nie może być zbyt lejace bo spłynie po owocach) wrzucić banany wymieszać. Na patelni rozpuścić masło około jednej łyżki i wkładać banany obtoczone w masie smażyć aż się zrumienia wyjąc na talerz i posypać cukrem.

Smacznego.

 
19:10, anecik-79 , inne
Link Komentarze (3) »
niedziela, 07 grudnia 2008

Skusiłam się na ten pyszny sernik piernikowy miałam pisać, na jakich blogach on jest, ale ostatnio jest na niego boom i prawie każdy ma to pyszne ciasto wśród swoich dzieł - teraz i ja:)

fote robiła moja koleżanka

Składniki na spód:

300 g ciastek petit beurre

120 g kruchych pierniczków (obojętnie jakie oby były kruche)

250 g masła

2 łyżki przypraw do piernika

Ciasteczka pokruszyć dość drobno dodać miękkie masło i przyprawę piernikową, ciasto wyrobić tortownice wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownice  (24cm) wykładać ciasto i stopniowo uciskając wylepić dno a następnie boki. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut (moje stało 2 godziny) 

Składniki na masę serową:

1 kg białego twarogu (mielonego)

200 g cukru pudru

4 jaja

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej lub suszonej

1 łyżka przyprawy piernikowej

2 łyżki budyniu waniliowego (ja dałam śmietankowy)

1 cukier waniliowy

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać stopniowe po jednym jajku następnie skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, przyprawę do pierników oraz budyń wyjąć z lodówki tortownice i wlać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 45-50 minut.

Składniki polewy:

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżka cukru pudru1 łyżka skórki pomarańczowej

2 łyżki soku z pomarańczyWszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Powinno się polewać na wystudzone ciasto (ja polałam na gorące) i piec jeszcze 15-20 minut.Ostudzić i wstawić do lodówki (tego też nie zdążałam zrobić ciasto, mimo iż tylko wystudzone było pyszne)

Sernik posypałam tartą gałką muszkatołowa i kardamonem.

Smacznego!!

sobota, 06 grudnia 2008

Składniki:

300 g mąki tortowej

śmietana 22% (ja dałam 9% połowe kubka czyli okolo 160g)

sól

mąke przesiać dodać sól i śmietane wyrobić konsystencja ciasta taka jak na pierogi. Ciasto rozwałkować pokroić na cienkie paseczki około 0,5 cm i złożyć ja na zdjęciu żeby utwożyć wstazkę.

(jeżeli posiada sie maszynkę do makaronu wtedy wstązki mozna porobić idealne i długie)

Poukladać wstążki na papierze do pieczenia.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec okolo 30-40 minut.

10:09, anecik-79 , inne
Link Komentarze (5) »