środa, 15 września 2010

Misbasia uraczyła mnie zaproszeniem do zabawy - dziękuje za zaproszenie.

Zabawa polega na wymienieniu 10 lubianych rzeczy i zaproszeniu

do zabawy kolejnych blogerów.


lubię :

1. zapach wiosny w powietrzu,

2. jesienne grzybobranie, (na które w tym roku

mam marne szanse niestety)

3. latem zbierać muszelki, kamyki, bursztyny inne skarby

nad morskim brzegiem :)

4. zimą gdy za oknem trzaskający mróz pić gorącą herbatę,

5. ciekawą książkę do poduszki,

6. mieć czasem dzień dla siebie i nie wychodzić z piżamy :)

7. snuć marzenia o przyszłości,

8. gołąbki mojej mamy :)

9. łowić ryby :)

10. smak gorącego kakao na śniadanie.......


:) i juz


teraz postaram się ustrzelić kogoś kto jeszcze nie brał udziału :)

tak wiec zapraszam do zabawy :


Patrycję z  Love affair on a plate

Mm ajka z Kulinarne Inspiracje

Gosiuwka z  Blogotuję sobie

Jukejka z Matka Polka w angielskiej kuchni

Jul z  Słodkie (i nie tylko) wypieki...

Gaba z Malutki kuchcik

20:30, anecik-79
Link Komentarze (6) »
wtorek, 31 sierpnia 2010



SKŁADNIKI:


* 20 dag. mąki

* 1 szklanka mleka

* niepełna szklanka wody gazowanej

* 3 jajka

* sól

* 2 łyżki oliwy

* dowolny biały serek (ja użyłam "Bielucha")

* owocki ( np. maliny, borówki)


PRZYGOTOWANIE:


Mleko połączyć z jajami i oliwą, powoli dodawać przesianą mąkę

do której dodajemy szczyptę soli.

Masa nie powinna byc zbyt rzadka, bo należy dodać

jeszcze wode gazowana.

Teraz wszystko wymieszać i smażyć bez dodatku tłuszczu,

gdyż został on juz dodany do masy nalesnikowej.

Tym sposobem możemy ograniczyć zbedną ilośc kalorii :)



Po usmażeniu podajemy z umytymi owocami,

białym serkiemi i kubkiem ciepłego kakao.

Przepyszne  na leniwe sobotnie śniadanko.


 

 

piątek, 13 sierpnia 2010

Witam wszystkich po bardzo długiej nie obecności :)


Wracam z pysznym przepisem na krewetki z szafranem

jadłam je w restauracji  "DeLuca" i to danie zawładnęło

moimi kubkami smakowymi.

Postanowiłam zrobić je sama :) i ku mojemu zaskoczeniu smak prawie identyczny.


SKŁADNIKI:


* krewetki 0,5 kg

* makaron 250g

* śmietana około 200 ml. (ja dałam 12% ale wyższe procenty

na pewno podniosą walory smakowe ;))

* mleko 3/4 szklanki

* cebula 1 sztuka

* szafran (miałam 0,25 g i dałam połowę)

* sól, pieprz, cukier

* czosnek 2 ząbki

* masło do podsmażenie

* natka pietruszki wedle uznania


PRZYGOTOWANIE:


Śmietanę zagotować z szafranem, odrobina soli pieprzu i cukru

(dosłownie szczypta soli i pieprzu i cukru).

Jak zacznie wrzeć po troszku dolewać mleko i mieszać gotując

jeszcze jakiś czas, (jeżeli ktoś woli bardziej ciężką wersie

może dać zamiast mleka większą ilość

śmietany ja po prostu starałam się sos odchudzić).

Teraz podsmażyć cebule na łyżce masła i odsączyć, sos przecedzić

przez drobne sitko aby oddzielić szafran.

Dodać do sosu cebule, zmiksować i z powrotem dorzucić szafran

(ja zmiksowałam razem i w ten sposób pozbyłam się pięknych

niteczek szafranu) sos gotowy.

Na rozgrzaną patenie wrzucić masło około jedną łyżkę dodać

grubo pokrojony czosnek i podsmażyć a jak się lekko zrumieni

wyjąc go z patelni, teraz na patelnie wrzucić krewetki i smażyć

około 4  minut  pod koniec lekko posolić.

Wyjąć na sitko i odsączy jeżeli jest widoczny tłuszcz.

Krewetki dorzucić do sosu i podgrzać.

Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,

po odsączeniu wrzucić do garnka w którym się gotował

wylać sos dodać natkę pietruszki zamieszać i ..... gotowe :)


wtorek, 19 stycznia 2010

Dziś więcej zdjęć niż treści :)



 

SKŁADNIKI:

* 2 pstrągi

* 1 wiązka koperku świeżego

* czosnek granulowany

* sól

* pieprz

* odrobinka vegety (opcjonalnie)

* połówka cytryny

* 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

 


Pstrąga patroszymy myjemy pozbawiamy głowy (ja nie skrobię

zwyczajnie nie mam nerwów do tego) wykładamy do naczynia

wyłożonego folią aluminiową.

 


Oprószamy wszystkimi przyprawami po troszku wewnątrz i

z zewnątrz a do środka wkładamy po parę gałązek koperku,

układamy pokrojona w plastry cytrynę i polewamy

oliwą.


 

Teraz zakrywamy dość szczelnie folią i pieczemy

około 35 minut w 170O C.

 

 


20:58, anecik-79 , ryby
Link Komentarze (6) »
czwartek, 07 stycznia 2010

 

Przepis pochodzi z blogu Kawusi35 i jest baaardzo smaczny :)

 


 

SKŁADNIKI:

* szklanka mąki

* szklanka cukru

* szklanka maku suchego

* szklanka białek

* ½ szklanki zimnego stopionego masła

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* bakalie

* aromat do ciast 4-5 kropel wystarczy

(u kawusi śmietankowy i u mnie też )

 



Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier i przez

dłuższą chwile ciągle ubijać .

Teraz do białek dodajemy mąkę, mak i proszek

do pieczenia delikatnie przemieszać dodać bakalie,

masło i postarać się szybko wymieszać żeby

nie zniszczyć piany. Wylać do przygotowanej

formy najlepiej keksówki.

Pieczemy około 50 minut, w temperaturze około 220 0C.



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19