Blog > Komentarze do wpisu

88. KREWETKI Z SZAFRANEM

Witam wszystkich po bardzo długiej nie obecności :)


Wracam z pysznym przepisem na krewetki z szafranem

jadłam je w restauracji  "DeLuca" i to danie zawładnęło

moimi kubkami smakowymi.

Postanowiłam zrobić je sama :) i ku mojemu zaskoczeniu smak prawie identyczny.


SKŁADNIKI:


* krewetki 0,5 kg

* makaron 250g

* śmietana około 200 ml. (ja dałam 12% ale wyższe procenty

na pewno podniosą walory smakowe ;))

* mleko 3/4 szklanki

* cebula 1 sztuka

* szafran (miałam 0,25 g i dałam połowę)

* sól, pieprz, cukier

* czosnek 2 ząbki

* masło do podsmażenie

* natka pietruszki wedle uznania


PRZYGOTOWANIE:


Śmietanę zagotować z szafranem, odrobina soli pieprzu i cukru

(dosłownie szczypta soli i pieprzu i cukru).

Jak zacznie wrzeć po troszku dolewać mleko i mieszać gotując

jeszcze jakiś czas, (jeżeli ktoś woli bardziej ciężką wersie

może dać zamiast mleka większą ilość

śmietany ja po prostu starałam się sos odchudzić).

Teraz podsmażyć cebule na łyżce masła i odsączyć, sos przecedzić

przez drobne sitko aby oddzielić szafran.

Dodać do sosu cebule, zmiksować i z powrotem dorzucić szafran

(ja zmiksowałam razem i w ten sposób pozbyłam się pięknych

niteczek szafranu) sos gotowy.

Na rozgrzaną patenie wrzucić masło około jedną łyżkę dodać

grubo pokrojony czosnek i podsmażyć a jak się lekko zrumieni

wyjąc go z patelni, teraz na patelnie wrzucić krewetki i smażyć

około 4  minut  pod koniec lekko posolić.

Wyjąć na sitko i odsączy jeżeli jest widoczny tłuszcz.

Krewetki dorzucić do sosu i podgrzać.

Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,

po odsączeniu wrzucić do garnka w którym się gotował

wylać sos dodać natkę pietruszki zamieszać i ..... gotowe :)


piątek, 13 sierpnia 2010, anecik-79

Polecane wpisy

  • 63. MAKARON NA CHIŃSKA NUTĘ

    Ostatnio dopadła mnie ogromna chęć na zrobienie czegoś na chińską nutę ;) i z tych chęci wyszło oto tak piękne i kolorowe danie, bardzo pyszne jak twierdzi gors

  • 42. SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM

    SKŁADNIKI: 300g - 400g makaronu spagetti opakowanie szpinaku mrożonego (ja miałambardzo rozdrobnionyale najlepiej w kawałkach) 2-3 ząbki czosnku mleko lub smiet

  • 31. KLUSKI ŚLĄSKIE

    SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g. mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki gotujemy tradycyjniepo ugotowaniu przepuścić przez maszynke lub praskę, połączyć z mąką ziemn

Komentarze
2010/08/14 13:31:43
Witaj Anecik!
Fajnie, że wracasz :) Danie pysznie się prezentuje!
Mam nadzieję, że "inne" sprawy ułożyły się pomyślnie.
Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/08/14 15:48:52
hejka :) cieszę się, że krewety się podobają :)
zapraszam na anecik-79.blogspot.com/ z tym ze blog jest z ograniczonym dostępem :) chętnie udostępnię dostęp ;)
-
justmydelicious
2010/08/14 16:44:57
wyglądają jak cząstki mandarynek-pysznie!
-
2010/08/14 17:04:20
ha fakt przypominają mandarynki :) ale w smaku zupełnie krewetkowe ;)
-
majanaboxing
2010/08/23 22:18:47
O,jakie ładne mają kolorki! :)
Ja nie jadam owoców morza,ale może kiedyś sie skuszę;)
Fajnie,ze wróciłaś Anetko!:) Cieszę sie:)
-
2010/08/31 21:33:28
Ja długo się nie mogłam przekonać i do tej pory nie wszystkie owoce morza zjem ale krewetki już kocham :)
-
2010/09/01 17:02:42
Anecik! To poproszę o info na mail: misbasia@gazeta.pl

-
2010/09/02 23:25:38
zaproszenie wysłane :)