Blog > Komentarze do wpisu

3. SCHABIK POD PIERZYNKĄ Z SERA

Przepis ten podpatrzyłam u mojej mamy a ona u swojej siostry. Naprawdę efektowne i smaczne danko, a co najważniejsze nie wymaga dużo pracy.

Przy najbliższej okazji zamieszczę zdjęcie

 
Składniki:
Schab 8 kotletów
0,5 kg pieczarek
2 pory (lub jeden duży)
50 dkg sera żółtego dowolnego
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
5 łyżki jogurt bałkański
masło
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

 

Schab rozbić następnie posolić popieprzyć. Pieczarki pokroić na cztery cebule pokroić w kostkę następnie podsmażyć cebulkę i pieczarki na maśle (lub oliwie).

 

Pora pokroić w krążki ser zetrzeć na tarce o grubych oczach. Majonez połączyć z jogurtem dodać szczyptę pieprzu wymieszać.(Oczywiście może być sam majonez bez jogurtu)

 

A teraz najlepsze, schabik położyć na blaszce do pieczenia na nim po łyżeczce wymieszanego majonezu z jogurtem na to pieczarki por i znów majonez z jogurtem a sam wierzch wieńczy seeeeeer teraz tylko wstawić do piekarnika na 20 -30 minuty na 180 C.

 
Pyszne na ciepło i zimno.
poniedziałek, 17 listopada 2008, anecik-79

Komentarze
2008/11/17 21:37:00
Mmmm, jak ja lubię mięsko!